In fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Codrii Cetatilor R.A. regenerarea padurilor se realizeaza pe cale naturala in cazul aplicarii de tratamente silvice, care favorizeaza instalarea si dezvoltarea semintisului si pe cale artificiala prin plantatii.
In cadrul regenerarii padurii se deosebesc:
1.impaduriri propriu-zise – in cazul instalarii culturilor forestiere pe terenuri pe care padurea nu a existat anterior sau de pe care a fost inlaturata de multa vreme (poieni, goluri, terenuri erodate, nisipuri mobile, terenuri neforestiere destinate infiintarii perdelelor de protectie etc.);
2.reimpaduriri – in cazul reinstalarii vegetatiei forestiere pe terenuri de curand despadurite – in care se incadreaza:
2.1.reimpadurirea suprafetelor (parchetelor) exploatate prin taieri rase (la molizi, pini, plopi euramericani), a celor dezgolite prin calamitati (incendii, doboraturi de vant, uscari in masa etc.)
2.2.impaduriri ce se executa in scopul inlocuirii (substituirii), refacerii sau ameliorarii arboretelor necorespunzatoare;
3.completarea regenerarilor naturale – respectiv plantatii ce se executa sub masivul padurii sau dupa exploatarea acesteia, in scopul completarii portiunilor neregenerate, inlocuirii semintisului vatamat sau a celui alcatuit din specii nedorite, promovarii unor specii valoroase, insuficient reprezentate in arboretul matern.
La lucrarile de regenerarea a padurilor se utilizeaza puieti forestieri produsi in pepiniere.Prin aceste lucrari de plantare se urmareste promovarea in conditii stationale normale a speciilor din provenientele valoroase locale care au constituit tipul natural fundamental de padure din considerentul ca aceste specii sunt adaptate cel mai bine la conditiile de teren si la convetuire in conditiile respective.
Ocolul Silvic Codrii Cetatilor R.A. utilizeaza pentru plantatii puieti forestieri din speciile: gorun, stejar rosu, paltin de munte, frasin, molid, larice.Puietii forestieri sunt produsi in pepiniere de foioase (gorun, stejar rosu, paltin de munte, frasin) si pepiniere de rasinoase (molid, larice).
Puietii forestieri produsi in pepinierele proprii au avantajul unei acomodari mai bune la conditiile stationale si climatice din cadrul ocolului silvic atunci cand sunt plantati in padure.
In cazul regenerarii padurii prin promovarea semintisului natural se are in vedere speciile forestiere valoroase : gorun , stejar, fag etc.